JAMB Chemistry Questions and Answers for 2024 UTME

JAMB Chemistry Questions and Answers 2024. This article is to help candidates who are seeking for free Chemistry JAMB questions and answer to enable you score high in the UTME CBT examination which is scheduled to hold very soon.

JAMB Chemistry Questions and Answers

If you are among those that registered for the 2024 Unified Tertiary Matriculation Examination. Then begin to prepare for the CBT examination by getting this UTME Chemistry question and answer.

The 2024 CBT Chemistry questions and answers will be posted here on a day before the UTME examination. Have it in mind that JAMB will not permit you to go in with any material related to chemistry when taking the exams. Ensure you study them all properly before you proceed for the examination so you can answer it easily.

JAMB Chemistry Questions and Answers 2024

The Chemistry JAMB questions and answers loading ……………………………………

Keep checking this page. The free CBT JAMB Chemistry questions and answers will be posted here on a day before the examination.

Before then, let’s show you some repeated questions in Chemistry that JAMB can’t do without bringing them out.

JAMB Chemistry Repeated Questions and Answers

Below are some of the most repeated Chemistry JAMB questions but there are still more. But I try to bring some out of them to prepare the ground for you.

(1) An organic compound contains 60% carbon, 13.3% hydrogen and 26.7% oxygen. Calculate the empirical formula.

(A) C6H13O2

(B) C4H9O

(C) C5H12O

(D) C3H8O

[C = 12, H = 1, O = 16]
Answer – D

(2) The reaction between ammonia and ethyl ethanoate produces

(A) ethanol and propanamide

(B) ethanol and ethanamide

(C) propanol and ethanamide

(D) propanol and propanamide.

Answer – B

(3) 2-methylbutan-2-ol is an example of a

(A) secondary alkanol

(B) tertiary alkanol

(C) dihydric alkanol

(D) primary alkanol

Answer – B

(4) Chlorophyll obtained from green leaves of plant can be composed of more than one coloured component by the technique of

(A) crystallization

(B) hydrolysis

(C) chromatography

(D) sublimation

Answer – C

(5) The colour of the fountain water is

A. blue B. orange C. red D. yellow.

Answer – C

(6) Permanent hardness of water can be removed by

(A) filtration

(B) adding slaked lime

(C) adding caustic soda

(D) boiling.

Answer – B

Check Also:

JAMB Chemistry Repeated Questions and Answers 2024

JAMB Mathematics Questions and Answers for 2024 UTME

Use of English JAMB Questions and Answers  2024

CRK JAMB Questions and Answers 2024

Biology JAMB Questions and Answers for 2024 UTME

JAMB Government Questions and Answers 2024 

JAMB 2024 Economics Questions and Answers

(7) A solution which on treatment with hydrochloric acid produces a colourless, odourless gas which turns lime water milky is most likely to be a

(A) trioxocarbonate(IV)

(B) trioxonitrate(V)

(C) hydroxide

(D) chloride

Answer – A

(8) If chlorine is bubbled into water and the resulting yellowish-green solution is exposed to bright sunlight for a while, the solution will decompose giving out

(A) oxygen, thereby producing hypochlorous

(B) chlorine and oxygen

(C) oxygen and leaving behind aqueous hydrochloric acid

(D) oxygen, hydrogen and chlorine

Answer – C

(9) H3PO4(aq)+ H2O(l) → H2PO4–(aq) + H3O+(aq)

∆H = –13kJ at 298K

In the reaction above, an increase in temperature would

(A) have no effect on the reaction

(B) slow down the reverse reaction

(C) favour the forward reaction

(D)favour the reverse reaction

Answer – D

(10) Sulphur (IV) oxide bleaches by

(A) hydration (B) reduction (C) absorption (D) oxidation

Answer – B

(11) Which of the following gases can be collected by the method of downward delivery?

(A) Oxygen (B) Hydrogen (C) Chlorine (D) Ammonia.

Answer – C

(12) Milikan’s contribution to the development of atomic theory is the
determination of

(A) charge on electron (B) positive rays (C) charge to mass ratio (D) cathode rays

Answer – A

(13) What current in amperes will deposit 2.7g of alluminium in 2 hours? (A) 32 (B) 8 (C) 4 (D) 16

Answer – C

(14) Ethanoic acid is

(A) tribasic (B) unionizeable (C) monobasic (D) dibasic

Answer – C

SEE JAMB Repeated Questions 2024 for all UTME Subjects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *